БЛИЗКИ ДЕСТИНАЦИИ

Природни забележителности

Местоположението на FRIENDS VILLA предоставя на своите гости уникалната възможност да се докоснат до редица природни и археологически забележителности. На тази страница предоставяме кратка информация за най-посещаваните места в Източните Родопи.

Перперикон


Перперикон е свещен скален град, състоящ се от внушително мегалитно светилище от преди 8000 години. В днешни дни средновековната крепост е обект на проучвания и представлява задължителна дестинация за всеки турист. Светилището на траките е разположено на 470 метра над морското равнище, а в близост тече златоносната Перперешка река. Археологическият комплекс се намира на 15 км североизточно от гр. Кърджали и на 20 км от FRIENDS VILLA.

Каменните гъби


Каменните гъби представляват скални образувания разположени в близост до с. Бели пласт - окръг Кърджали. Територията, която заемат е защитена, като природна забележителност и е с площ 3 хектара. Формата на тези причудливи скални образувания наподобява гъба с розово пънче и зеленикава на цвят гугла. Туфите, от които са оформени каменните гъби, са резултат от интензивна подводна вулканична дейност, датираща от времето на палеогена. Разположени са на около 20 км от FRIENDS VILLA

Пещера Утробата


Пещера Утробата открита през месец април 2001 г. и се намира на около 20 км от град Кърджали или на около 10 км от FRIENDS VILLA. Входът ѝ по форма наподобява вулва и от там носи името си - Утробата. Скалният храм е с дълбочина 22 метра, а във вътрешния ѝ южен край е издълбан олтар, символизиращ матката. Характерно за пещерата е, че точно на обед през изсечен процеп във вътрешността ѝ прониква слънчев лъч наподобяващ слънчев фалос, който се насочва към олтара - матка.

Орловите скали


Орловите Скали представляват тракийско светилище, намиращо се на около 2 км от град Ардино и на около 30 км югозападно от град Кърджали. Този паметник на древнотракийската култура е уникален за нашата страна. Поради големия наклон на местността от различните страни височината на скалата не е еднаква. На недостъпно място в скалите са издълбани от човешка ръка повече от 100 скални ниши (понастоящем са 97, другите 3 са вече разрушени) - некрополи с трапецовидна форма, като дълбочината им е между 8 и 12 см.

Меандъра на река Арда


Река Арда извира от Ардин връх в Родопите и се влива река Марица на гръцка територия, близо до град Одрин. По своето протежение реката се вие в безброй живописни меандри. На река Арда се намират язовирите „Кърджали“, „Студен кладенец“ и „Ивайловград“. Меандъра на река Арда е едно приказно кътче, което представлява предизвикателство за всеки фотограф или турист. Местността е разположена на около 10 км от FRIENDS VILLA и представлява атрактивна туристическа дестинация за всеки гост на града.

Връх Моняк


Средновековната крепост Моняк е изключително внушителна и представлява една от най-големите крепости в Родопите. Намира се на 12 километра източно от град Кърджали и на около 16 км от FRIENDS VILLA, като защитената ѝ площ е над 50 декара и се извисява 586 метра над язовир Студен кладенец. Изградена е от камъни споени с вар и пясък. Височината на кулата е около 3-4 метра, а при строежа на крепостта са обърнали сериозно внимание на водохранилищата. В крепостта се намират два надземни резервоара за вода.

Скално светилище Татул


Татул е скално светилище за пренасяне на жертви на древните тракийски божества. Съставено е от различни скални изсичания, съдържащо два саркофага, жертвеници, улеи, ниши и стъпала. Смята се, че светилището е от ХІІ в пр.н.е. Най-особеното тук е, че този своеобразен саркофаг е насочен точно към Слънцето в дните на равноденствие. Скалата с форма на пресечена пирамида, не прилича на никоя друга, откривана до сега по нашите земи. Мегалитът се намира на около 34 км от FRIENDS VILLA.

Дяволския мост


Дяволският мост (Шейтан кюприя) се издига над река Арда, и се намира в живописен пролом разположен на около 10 километра северозападно от град Ардино и на около 50 км от FRIENDS VILLA. Мостът е разположен на 420 метра надморска височина, ограден от двете страни от стръмни склонове, достигащи до 800 метра надморска височина. Построен в началото на 16 век, а на 24 февруари 1984 г. официално е обявен за паметник на културата

Каменната сватба


Каменната сватба е природна забележителност и се намира на около 4 км източно от град Кърджали, край село Зимзелен. Това е едно от най-интересните скални образувания от т.нар. Кърджалийски пирамиди, разположени в Източните Родопи. Каменната сватба е започнала формирането си преди 40 милиона години вследствие на подводна вулканична дейност, която спомогнала образуването на тези причудливи скални форми. Скалният феномен се намира на около 17 км от FRIENDS VILLA.

Чудните мостове


Този природен феномен е разположен в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи на 1450 метра надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк. Мостовете са се образували вследствие ерозионната дейност на пълноводната в миналото река, която е преобразувала пукнатините в мраморите в дълбока водна пещера. В резултат на това са останали двата известни мраморни моста. Чудните мостове са удивителен природен феномен, който наистина си заслужава да посетите.

Манастир „Св. Йоан Предтеча”


Манастир „Св. Йоан Предтеча” е построен на десния бряг на река Арда в град Кърджали. Основан е през VI - VII век и е бил част от средновековен епископски комплекс „Св. Йоан Продром”. От археологическите разкопки е известно, че съществуват 4 последователно строени църкви. Те са в типично византийски стил и силно атонско влияние. След внимателно отваряне в една от херметически затворените гробници, са били открити мощи на висш християнски духовник. Манастирът се намира на около 10 км от FRIENDS VILLA.

Тракийско светилище Белинташ


Белинташ е скално образувание с форма на малко плато, носещо следи от човешка дейност. Предполага се, че това е култов обект от времето на траките. Съществуват и предположения, че там е съществувало древно тракийско светилище посветено на бог Сабазий. На горната площадка на скалата са издълбани кръгли отвори, улеи, ниши и стъпала, които според някои образуват карта на звездното небе. Дължината на скалната площадка е около 300 метра, с надморска височина 1225 метра. Местността се намира на около 95 км от FRIENDS VILLA.